![]()
“People don’t resist change. They resist being changed!” – Peter Senge
Veel organisaties lanceren projecten om weerstanden tegen verandering op te lossen. Ik zie 'ja maar' events, mindfulness programma's, yoga of motivatie-events. Wat me opvalt is, dat het toch veel te weinig oplevert; en dat de gehoopte verandering onvoldoende merkbaar is. Hoe kan dat? Zit dan iedereen in de weerstand? (het W-woord)
Bent u tevreden met een beetje minder klaaggedrag, inertie of reactiviteit, of een tijdelijke opleving van motivatie?
Is dat echt het beste dat een organisatie kan verwachten? Nee Natuurlijk Niet! Hoe mooi zou het zijn om energie vrij te maken voor verandering? Dat kan, wanneer u iets doet aan de wortels. Wil een organisatie niet langer ‘dweilen met de kraan open’, dan is het zaak te werken met onderliggende denkpatronen, gevoelens, gewoontes die telkens angst, onzekerheid, woede of wat dan ook activeren. Dat kan in drie stappen.
Drie stappen om energie vrij te maken voor verandering.
Stap 1. Stop ermee om het woord ‘weerstand’ te gebruiken. Schrap vandaag nog dit woord uit uw woordenschat. Beslis om het w-woord te begrijpen als een signaal dat er nu nog een blokkade is, waar een onvervuld verlangen, een vage angst, of een niet onderkende emotie achter schuil gaat. Daarmee bereikt u, dat u zelf geen voedingsbodem meer geeft aan het w-woord. Immers, elke keer dat u denkt ‘die zit in de weerstand’, bevestigt u die kijk op de werkelijkheid. Voor uzelf, voor die ander en voor de hele organisatie. Want wat aandacht krijgt, groeit. Uw alternatief als leidinggevende is aanhaken bij de realiteitsbeleving van de betrokkene; vinden waar energie zit en de verbinding vinden tussen individu, organisatie of team. Dat is constructief gebruik van de hefboomwerking “wat je aandacht geeft, groeit.”
Stap 2. Meer verbinding.
Als u het ‘W-woord’ niet meer gebruikt, verandert er iets. U kan neutraler en met meer empathie luisteren. Door uw intentie komt er verbinding. De ander weet en voelt zich gezien, gehoord en gewaardeerd. Nu is er een constructieve context en kan u met de medewerker(s) bespreken wat nu lastig is en wat hij of zij wil in plaats daarvan. Hieronder een praktijkvoorbeeld als voorbeeld van een gesprek.
Stap 3. Transformatie door aansluiten bij wat er is.
In het kader van een reorganisatie is het motto ‘meer doen met minder’. Peter krijgt te maken met taakverschuivingen en dat ziet hij niet zitten. Leidinggevende: ‘Oh... dus wat er nu gebeurt is lastig voor jou...’ (Met empathie erkennen waar de ander zit, is meestal het begin van een waardevol gesprek). Peter beaamt direct ‘Ja, ik zie het helemaal niet zitten. Ze zeggen dat we door taakverschuiving meer kunnen doen met minder mensen, maar dat lukt nooit’. De leidinggevende herhaalt het bezwaar, direct gevolgd door ‘En wat wil je wel; wat kan er wel volgens jou?’ Een stilte geeft Peter de kans zichzelf te verbinden met wat hem raakt en motiveert om in de gegeven situatie de verandering op te pakken.
Dankzij de breinvriendelijke oefeningen en de PSYCH-K transformatieprotocollen heeft Peter de situatie in minder dan een kwartier helder. Innerlijke tegenstrijdige gedachten, argumenten en emoties zijn in balans gebracht.
Peter is zelf verbaasd dat hij nu zomaar vanzelf allerlei mogelijkheden ziet, terwijl eerder zijn innerlijke dialoog telkens terugkeerde bij onmogelijkheden.
Drie weken later belt Peter me op en vertelt dat hij toestemming heeft om 10 procent tijd te besteden aan een eigen project. Zijn bedrijf wil een opleiding betalen als die in lijn is met de vakkennis die in de projecten nodig is. “Ik heb er weer zin in. En het gekke is, het gaat nu allemaal veel gemakkelijker, ook al heb ik het nu druk” vertelt Peter.
In het kort:
1. Verwijder het ‘W-woord’ uit uw woordenschat 3. Werk met de realiteit die iemand NU ervaart 4. Breng innerlijk tegenstrijdige gedachten en emoties met elkaar in balans. 5. Leer de tools om ‘in hele brein’ te komen, zodat het maximale potentieel beschikbaar en motivatie van binnenuit komt. Resultaat komt dan gemakkelijk.
Wilt u wat hulp hierbij? Maak dan een afspraak voor een individuele sessie: klik hier.
Wilt u iets doen met uw team, of voor de organisatie? Neem dan even contact op : klik hier.
Reageren is niet langer mogelijk.
|
Archives
Januari 2018
|