“Maar ik heb helemaal geen stress! Ik ben toch zeker geen stresskip, ik ben gewoon kwaad”, roept Philip.
En hij begint opnieuw geagiteerd te vertellen over wat hem dwars zit. “Ik zal hem eens de waarheid vertellen. Dit is echt geen manier van doen. Alweer heeft hij achteraf de besluiten van het team verdraaid. In het vorige project heeft hij ook al zoiets gedaan en...”.
Het woord stress gebruik ik als verzamelnaam voor allelei ongenoegen waar je in terecht kan komen (kwaadheid, frustratie, angst, verdriet, irritatie,...).
Wat het ook is, en hoe je het ook noemt... je bent uit balans. Wat op zo'n moment gebeurt, is dat je terecht komt in de dominantie van je ratio, of je emotie. Tegenwoordig is de impact van stress meetbaar en zichtbaar via allerlei methodes voor onderzoek naar breinactiviteit. Op het moment dat iemand stress ervaart, is op die metingen zichtbaar dat het brein slechts gedeeltelijk actief is. Of anders gezegd...je brein is dan gedeeltelijk geblokkeerd.
Pas als deze blokkade is opgeheven is het weer mogelijk helder en creatief te denken. Dan kan je ook emoties bewust voelen, begrijpen en hanteren (je zal ze honoreren op een manier die bijdraagt aan jouw innerlijk geluk en levenskracht).
Vandaar mijn simpele omschrijving: stress is het moment waarop je brein slecht gedeeltelijk toegankelijk is. Alleen wie in staat is ‘in hele brein’ te zijn, blijft uit de stresszone.
Reageren is niet langer mogelijk.
|
Archives
Januari 2018
|